Четвер
25.04.2024
10:23
Форма входу
Категорії розділу
Шкільне життя Шепетівської гімназії№5 [389]
До уваги абітурієнтів Гімназії№5!!! [1]
Освітянські новини з інших джерел [5]
Пошук по сайту
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
АРХІВ ЗАПИСІВ
<
Наше опитування
Чи вважаєте Ви себе щасливою людиною?
Всього відповідей: 253
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Гімназія №5 Шепетівської міської ради Хмельницької області
Головна » 2015 » Березень » 11 » Шевченківські дні
16:27
Шевченківські дні

        Березень належить споминами про найбільшого українського генія, поета Тараса Григоровича Шевченка. Всюди, де живуть українці, в ці весняні дні вшановується пам'ять  про Кобзаря.

І мене в сім’ї великій,

В сім’ї вольній, новій,

Не забудьте пом’янути

Незлим тихим словом .

        Ці рядки пройшли  лейтмотивом низки заходів, присвячених 201 річниці великого сина України Тараса Шевченка, які були організовані та проведені вчителями кафедри української мови та літератури Самсонюк О.М., Царенко Н.О., Пипич Н.А. 

       У заходах взяли участь школярі 1-11 класів. Учні мали змогу ще раз поринути у вічне Кобзареве слово, відчути невмирущість геніальної постаті України.

       У шкільній бібліотеці була оформлена книжково-ілюстративна виставка «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття», виставка тематичних шкільних газет і соціальних плакатів «Вогонь Тарасового слова».

       Для учнів 1-4 класів було проведено усний журнал «У майбуття із наймолодшими іде Пророк зорі», виставку творчості «Т.Шевченко - у кожній родині».

       Цікаво  пройшов майстер-клас «Шевченко в серцях українців» , який провела учениця 5 класу Березюк Анна,  під час якого талановито   продемонструвала ліплення мініатюр з пластиліну до творів Т. Шевченка.

       У флешбуці «Кобзар єднає Україну» учні читали поезію Шевченка, а  старшокласників захопили тематичні Шевченківські уроки «Слава Шевченка не вмре, не поляже!». Школярі  мали змогу переглянути відеофільми про  великого Кобзаря, поринути у віртуальну подорож до Національного музею Шевченка.

        Окрасою заходів, присвячених Тарасу Шевченку, стало літературно-музичне свято «Слався, Великий Тарасе!». На честь вшанування пам’яті Шевченка до школи були запрошені  бандуристи – викладач музичної школи Малинюк О.Л. з учнями Воловою В. та Калашніковим О.. Вони майстерно виконали українські народні пісні та пісні на слова Т.Шевченка в сучасному виконанні.

       Учасники свята натхненно читали громадянську поезію Шевченка та поезію, присвячену жінці-матері, яку Шевченко ототожнював з Україною: зі сцени плакали віршами Катерина і Наймичка, Лілея і Марія.

       Учасники шкільного театру «Арлекіно» представили інсценізацію «Тарасові шляхи», яка нагадала присутнім про важку сирітську долю майбутнього генія, який силою свого слова пов’язав минуле і сучасне, адже його поезія  гордо  і непереможно звучала з вуст Героїв Небесної Сотні під час Революції гідності:

Борітеся – поборете,

Вам Бог помагає!

За вас правда, за вас слава

І воля святая.

       Ця настанова підтримує, надихає  і сьогодні,  коли здійснюється агресія над українським народом. В час героїчної боротьби за суверенітет, за незалежність нашої держави Шевченкове слово є опорою і натхненням і для підростаючого покоління, і для кожного свідомого громадянина. 

 

 

 

 

Категорія: Шкільне життя Шепетівської гімназії№5 | Переглядів: 618 | Додав: Zara
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]